neděle 6. prosince 2020

23. - 29. 11. aneb Thanksgiving


 


Tento blog píšu výjimečně já, Jan, protože nestíháme a současně musíme napsat dva zápisy. Jeden tedy připadá na mě a jeden na Petru.

Zásadní událostí tohoto týdne byl den díkuvzdání, velký americký svátek, kdy se schází rozvětvené rodiny rozmělněné po celých Spojených státech. Ovšem letos pandemie tuto tradici nabourala a zdá se, že spousta rodin respektuje doporučení a nesešla se ke společné večeři. Údajně to způsobilo velké problémy pěstitelům krocanů, neboť ty velké nikdo nechce a ti malí jsou už všichni vyprodaní. My jsme tento problém ale řešit nemuseli, protože jsme byli pozváni na večeři k Thawivann a měli jsme přinést pouze zeleninu a salát.

Den díkuvzdání byl ve čtvrtek. Výjimečně jsem ani já nešel do práce a zúčastnil se s Martou a Václavem fotbalového utkání, které organizovali Spaldingovi (Thawivannina rodina). Tedy nebyl to ten náš fotbal, kterému se tu říká soccer, ale ten jejich, americký. Údajně je to tradiční aktivita, na den díkuvzdání má být fotbal. Většina lidí to asi chápe jako koukání na televizi s plechovkou piva, Spaldingovi však hrají na trávě naživo. Měl jsem z toho obavu, protože mně ten americký fotbal vždy připadal strašně složitý a nezajímavý. Před jedenácti lety jsme tu dokonce byli sledovat zápas na stadionu, ale byla zima, nerozuměli jsme tomu a navíc se hra neustále přerušovala. Konečně nám ale někdo pořádně vysvětlil pravidla (jen ta základní, plná verze je prý opravdu příšerně komplikovaná). A byla to nakonec perfektní hra. Vždy je potřeba domluvit strategii, kdo kam poběží a komu se nahraje míč. To trvá alespoň 30 sekund a pak se asi 5 sekund hraje. Proto to tenkrát na tom stadionu vypadalo, že se pořád diskutuje a nehraje. Prostě se to musí naplánovat. Nám Eliášům to sice moc nešlo neboť jsme hráli poprvé, ale zakončili jsme to pravým evropským fotbalem, kde jsme zase, troufám si tvrdit, ukázali naše schopnosti v lepším světle. Pak jsme šli domů vykoupat se a převléci se do svátečního.

O půl čtvrté odpoledne jsme už hladoví a v plné parádě zvonili u Thawivann. Původně se mělo kvůli koronaviru jíst venku, kde John stavěl jakýsi igelitový stan zakrývající celou verandu. Ale nakonec asi usoudili, že je už moc zima a jedlo se vevnitř. Začali jsme seznamováním v jejich obývacím pokoji, kam jsme jinak nikdy nebyli pozváni. Seděli jsme v pohodlných křeslech a dokonce zapálili i oheň v krbu. Kromě nás a Spladingů přišli ještě jejich přítel Stephen (student marketingu) a Joyce (učitelka ve školce). Joyce nám při představování řekla, že soukromou školku, ve které pracuje, musí kvůli koronaviru zavřít a že teď bude učit po zoomu tří až pětileté děti za pomoci rodičů. Být jejich rodič tak jsem dost naštvaný, platím drahé školné a navíc musím místo práce trávit dlouhý čas s dětmi na zoomu. Ale chápeme to, jinak to asi nejde a složité to teď mají všichni. Trochu jsme četli z bible a trochu zpívali a pak jsme šli jíst krocana s dalšími nejméně deseti přílohami. Jídlo bylo skvělé a bylo zakončeno úžasným dezertem. Hrozně jsme se přecpali. Pak se děti (naše i jejich) vypařily hrát si společně nějaké hry a dospělí konverzovali. Bylo to příjemné, zajímavé a poučné. Dozvěděli jsme se například jak Stephen uvěřil v Boha (zmínil se mu o tom kamarád ze školy ve třetí třídě a on pak přesvědčil i svého otce) nebo co vše plánují John s Thawivann navštívit v Evropě až tam snad jednou pojedou. Tedy oni už v Evropě byli na svatební cestě, ale teď by se tam rádi podívali znovu. Domů jsme se vrátili až celkem pozdě a spokojení, my i děti.

Hned ráno jsme dobalili, sedli do auta a vyrazili na třídenní výpravu do Ann Arbor v Michiganu, kde jsme opět navštívili naše přátele Vasilinu, Gregoryho a jejich děti Margaritu a miminko Viktora. Jsou to ti Rusové, u kterých jsme už jednou pobývali. Vezli jsme nějaké dárky (CD Dvořáka, ufo talíř, hru "set" domácí výroby a plastovou baseballovou pálku s míčky) abychom se jim odvděčili za jejich pohostinnost, ubytování a jídlo zdarma. Oni nám však dali krabici plnou výborné čokolády a obrovskou, těžkou a jistě velmi drahou luxusní verzi hry "monopoly" a "clue" (monopoly jsou předlohou hry sázky a dostihy, clue je taková detektivní hra, kterou jsme předtím neznali). Na takový dárek jsme nebyli připravení a nezareagovali jsme úplně vhodně. Čokoládu jsme naštěstí snědli po večerech s nimi, ale s hrou to bude složité. Rádi bychom si ji vzali zpět do Brna, ale nevíme jak ji přepravit. Navíc příště musíme přinést nějaký dárek alespoň částečně vyrovnávající hodnotou i kvalitou ten jejich.

Měli jsme pocit, že to bylo vcelku vřelé setkání, hlavně Margarita se na naše děti asi dost těšila, protože kvůli koronaviru teď moc kamarádů nevídá. Hned jsme vyrazili do parku házet si s ufem a s míčem na americký fotbal. Večer jsme si pak s Margaritou zahráli hru "clue", kde zvítězí ten, kdo nejdříve určí, kdo je vrah, jaká je vražedná zbraň a kde došlo k vraždě. Ovšem já jsem to celé pokazil, neboť jsem přehlédl jednu svoji kartu. Tím pádem jsem všechny zcela zmátl a nikdo kvůli tomu nebyl schopen určit místo, kde k vraždě došlo. 

Rána u nich bývají lehce trapná, protože večer si vždy povídáme do půlnoci, takže my pak ráno vyspáváme. Oni ale musí vstávat kvůli Viktorovi už okolo 6:30. Jsou ale milí a nijak nám to nepřipomínají. Dopoledne jsem vyrazili autem do nedaleké rekreační oblasti na krátkou vycházku a pouštění draka. Vrátili jsme se dost pozdě a tak odpoledne zbyl už jen čas na animovaný film, co chtěla vidět Margarita. Já a Petra jsme místo filmu vyrazili sami na romantickou procházku po okolí a srovnávali ho s Evantonem. Mají tam menší domy, více zeleně mezi nimi a celkově je to takové útulnější. Byla už tma a měli už všude vánoční výzdobu, což asi k našemu příjemnému naladění dost přispělo. Večer jsme se pak bohužel při diskuzi trochu chytli s Gregorym ohledně názoru na liberální a genderové tendence v Americe. Měli jsme z toho celkem špatný pocit. Naštěstí se zdá, že jsme to všichni rozchodili. Příště budeme muset být opatrnější. Každopádně tam asi znovu pojedeme o vánočních prázdninách (s tím velkým vánočním darem), snad své pozvání nezruší. 

Poslední den, v neděli, už jsme stihli jen naučit Margaritu baseball (tedy naši hodně upravenou a zjednodušenou verzi) a párkrát se vystřídat v poli a na pálce. Asi ji to hodně bavilo, slíbila, že bude trénovat. Pak už nás čekala jen čtyřhodinová cesta domů. S audioknihou Harry Potter nám cestování ubíhá rychle a bez hádek, takže jsme pocitově za chvíli vjížděli do nočního rozsvíceného Chicaga. Skoro všichni už mají doma vánoční stromek, takže děti sledovaly blikající stromky v oknech mrakodrapů.



Žádné komentáře:

Okomentovat